Održan osmi po redu simpozij Bioetika i aporije psihe

Osmi po redu međunarodni transdisciplinarni simpozij “Bioetika i aporije psihe” održan je u prostorijama Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Amigdala centar bio je suorganizator ovogodišnjeg skupa zajedno s Centrom za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim bioetičkim društvom, Hrvatskim institutom za istraživanje i evaluaciju mentalnog zdravlja (HIIEMZ), Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Školom narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim filozofskim društvom, Hrvatskim savezom udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ), Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u BiH te Hrvatskim udruženjem za filozofsku praksu.

Teme ovogodišnjeg skupa Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu bile su kultura empatije i mentalno zdravlje, filozofska praksa usmjerena na rad s posebnim skupinama, egzistencijalna psihoterapija u suvremenom kontekstu te unapređenje i zaštita mentalnog zdravlja u zajednici.

Skup slijedi višegodišnju tradiciju interdisciplinarnog i transdisciplinarnog susreta i dijaloga stručnjaka iz različitih disciplina, u rasponu od psihologije, psihijatrije i sociologije, pa do filozofije, neuroznanosti, antropologije, religiologije, teologije, prava, te raznih kulturnih i umjetničkih domena, objasnio je za Universitas portal doc. dr. sc. Luka Janeš, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija:

–  Stručnjaci i entuzijasti okupljeni su na platformi bioetičkog senzibiliteta, te usmjereni na evaluaciju i razrješavanje pitanja vezanih uz ljudsku psihu i mentalno zdravlje načelno. S posebnim fokusom na destigmatizaciju osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, te destigmatizaciju osoba koji rade unutar psihijatrijskog sustava. Kao i svake godine do sada – cilj je pokrenuti razne projekte i inicijative od općeg društvenog značaja, vezanih uz zaštitu mentalnog zdravlja osoba i društva.

Na ovogodišnjem skupu okupili su se izlagači iz 13 zemalja, a plenarna izlaganja održali su: danski filozof svjetskog glasa Dan Zahavi na temu »Biti ti – ili ne«, najcitiraniji hrvatski psihijatar, emeritus Miro Jakovljević, prilogom pod naslovom »Kultura empatije i promicanje mentalnog zdravlja«, španjolski filozof praktičar José Barrientos-Rastrojo s temom »Filozofske intervencije u trećem sektoru (od zatvora do udruga koje rade sa siromašnom djecom i tinejdžerima, ovisnicima, prostitutkama i imigrantima)«.

Psihijatrica iz Srbije Danijela Tiosavljević plenarno se obratila temom »Izvori moralnog i amoralnog ponašanja – jesu li moralne revolucije moguće?«, a hrvatski isusovac, psiholog i teolog Mijo Nikić diseminacijom »Empatija i milosrđe u integralnoj antropologiji«

Izlagački program obogaćen je interaktivnim radionicama i predstavljanjem zbornika radova Filozofija, bioetika i mentalno zdravlje. Službeni jezici simpozija bili su hrvatski i engleski. Skup je održan u hibridnoj varijanti koja uključuje izlaganja uživo, te u online modulu. Sudjelovanje u svim sesijama i radionicama bilo je besplatno.